Digitaal veilig Limburg
  • Zoekmachine
  • Over Digitaal Veilig Limburg
  • Kennisbank
  • Veel gestelde vragen
  • Contact

6 tips om uw digitale gezondheid te verbeteren

Dit zijn 6 zaken die u kunt doen om vrij van digitale infecties te blijven.

  1. U bent zelf het grootste risico
    Vaak gaat het fout bij uw eigen oplettendheid. U bent zich niet altijd bewust van de risico’s en kiest voor de snelste weg. Bijvoorbeeld door toestemming te geven om uw gegevens te delen als u een nieuw spelletje wilt spelen, zonder u af te vragen of dat wel nodig is. Of u controleert een e-mail niet goed voordat u klikt op een track & trace-link. Juist daar spelen criminelen op in. Zelf opletten is dus erg belangrijk.

     
  2. Gebruik lange wachtwoorden
    Gebruik lange wachtwoorden van 16 tekens of meer. Maak er eventueel een zin van. Bijvoorbeeld: ‘Zondagetenbijoma=gezellig!’. Gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende websites. Als tweefactorauthenticatie mogelijk is, maak daar dan gebruik van.

     
  3. Maak een back-up
    Vaak worden de foto’s van uw mobiele telefoon of tablet automatisch opgeslagen in uw Google-account of WhatsApp. Handig, totdat u uw apparaat kwijtraakt en uw inloggegevens niet meer weet. Maak daarom regelmatig een kopie van uw gegevens en bewaar die op een ander apparaat, zoals een USB-stick of losse harde schijf.

     
  4. Installeer updates
    Updates versterken zwakke plekken in software. Vraagt uw apparaat u om een update uit te voeren? Doe dat dan. Zo worden beveiligingslekken waar hackers gebruik van kunnen maken gedicht.

     
  5. Gemak dient de mens … Ook de hacker!
    Steeds meer apparaten zijn verbonden met het internet: televisies, thermostaten, babyfoons, deurbellen enzovoorts. De beveiliging van deze ‘smart’ apparaten laat vaak te wensen over. De standaardgebruikersnaam en het standaardwachtwoord van deze apparaten zijn vaak op internet terug te vinden. Daardoor zetten ze de (achter)deur naar uw thuisnetwerk ongemerkt open. Zo kan iemand bijvoorbeeld meekijken op de camera van uw babyfoon of deurbel. Verander daarom altijd de standaardinstellingen van uw ‘slimme’ apparaten.
     
  6. Eerst checken, dan klikken
    Hackers sturen phishing-mails om uw gegevens te stelen of kwaadaardige software te installeren. Ook bij aankopen op het internet is het belangrijk om goed op te letten. Soms bouwen criminelen webshops heel precies na. Daardoor denkt u iets te bestellen bij een bekende winkel, maar blijkt het achteraf nep te zijn. Geld weg en geen spullen. Vaak kunt u dit zien aan het webadres. Dan staat er niet ‘nike.com/NL/’, maar bijvoorbeeld ‘nikewebshopcom.io’. Let hier goed op als u iets online bestelt.

Bekijk hier verhalen van mensen die gehackt zijn en voorkom dat u hetzelfde gebeurt.

 

Terug

Actuele digitale veiligheidsrisico’s

Bankhelpdeskfraude

Belt uw bank om te zeggen dat uw geld niet veilig is? Vraagt een zogenaamde bankmedewerker u om geld overboeken naar een 'veilige rekening'? Verbreek dan direct de verbinding!

Lees verder

U heeft wél iets te verbergen

Uw gegevens worden vaker doorverkocht aan externe partijen. Controleer daarom uw apps en zorg met een aantal handige tips dat u uw privacy beschermt.

Lees verder

Vriend-in-nood fraude

Krijgt u een berichtje op WhatsApp van een bekende die dringend een fors geldbedrag nodig heeft? Ga daar niet zomaar op in. Lees hier wat u moet doen.

Lees verder
Digitaal veilig Limburg

Digitaal veilig in Limburg

  • Taskforce Cyber Limburg
  • Gemeente Heerlen
  • Geleenstraat 25
  • Heerlen
  • Zoekmachine
  • Over Digitaal Veilig Limburg
  • Privacy Statement
  • Disclaimer