Betaalverzoekfraude is een verzoek van de (ver)koper om een (klein) bedrag over te maken. De crimineel stuurt u een nep betaalverzoek. Dan gaat het fout. Wie op deze link klikt, komt op een valse website. Hier proberen criminelen achter uw bankgegevens te komen. Criminelen halen het geld van uw rekening.
Alles over betaalverzoekfraude (tikkiefraude)
"Zou je even 1 cent kunnen overmaken om je identiteit te verifiëren? Ik stuur je een Tikkie!"
Zo begint vaak betaalverzoekfraude. Het wordt ook wel Tikkiefraude genoemd, omdat de correspondentie over de verkoop vaak via WhatsApp verloopt. Maar het gebeurt ook via de chat op Marktplaats en Facebook. Of de crimineel stuurt een e-mail.
In alle gevallen verstuurt de crimineel een link. Hij vraagt u erop te klikken. Zogenaamd wil hij controleren of hij u kan vertrouwen. U hoeft slechts een heel klein bedrag – vaak één cent – over te maken. Wanneer het slachtoffer op deze link klikt, gaat het mis. De link leidt naar een valse website van de crimineel. Het is vaak een zorgvuldig nagemaakte bankomgeving. De crimineel kijkt mee hoe u uw inloggegevens van uw bankrekening intypt. Hij kent nu uw gegevens, kan zelf inloggen en het geld van uw rekening halen.
Wat is betaalverzoekfraude?
Betaalverzoekfraude is een vorm van phishing. Deze vorm van oplichting gebeurt vooral via Marktplaats, Facebook, Marketplace, Vinted en andere platformen. Vaak gaat deze vorm van oplichting zo:
De oplichter reageert op uw advertentie. Hij vraagt of uw product nog te koop is en doet een bod.
Hebben jullie een deal? Dan vraagt de oplichter u om een klein bedrag over te maken (vaak € 0,01) of gegevens in te vullen voor het regelen van de verzending. De smoes kan zijn, dat hij graag wil controleren of u te vertrouwen bent. Hij zal waarschijnlijk zeggen dat dit is omdat hij een slechte ervaring heeft gehad met andere verkopers.
De oplichter stuurt u via een WhatsApp een betaal- of verzendverzoek. Hij vraagt u op deze link te klikken.
De link in dit betaalverzoek gaat niet naar de website van de bank, Tikkie, iDEAL of transportservice. Dit lijkt alleen maar zo. In werkelijkheid is het een valse website: een zogenoemde phishingsite. De crimineel kijkt daarop mee hoe u uw inloggegevens van de bank invult.
Met uw inloggegevens kan de oplichter inloggen op uw bankaccount. Hij maakt op deze manier geld over naar zijn eigen rekening.
Als u een slachtoffer bent van betaalverzoekfraude is het verstandig om aangifte te doen, voor meer informatie ga naar https://www.politie.nl/informatie/ik-wil-aangifte-doen-van-betaalverzoekfraude.html.
Terug